Kassai Magyarok Fóruma


Prejdi na obsah

2015 - IV. Kassai Kerekasztal

Kassai Kerekasztal


IV. KASSAI KEREKASZTAL - 2015. október 21.

Gyermekeink jövője Kassán az óvodától az egyetemig

Régóta nem találkoztak a kassai magyar oktatási intézmények vezetői egy helyen, hacsak nem iskolaügyi találkozóról volt szó. A Kassai Magyarok Fóruma szervezésében megrendezésre került IV. Kassai Kerekasztal témája: Gyermekeink jövője Kassán az óvodától az egyetemig, összehozta az igazgatókat egy bemutatóval egybekötött beszélgetésre. Az eseménynek otthont adó Szt. Gellért Pasztorációs Központ terme megtelt az érdeklődő szülőkkel, iskolabarátokkal, a helyi szervezetek képviselőivel, a sajtó munkatársaival. A kerekasztal témájának fontosságát jelzi, hogy jelenlétüket tették a Kassai Magyar Konzulátus, megyei és városi képviselők, a Selye János Egyetem egykori rektora és az egyházközösségek képviselői is.

Meghívott vendégeink, előadóink a
Márai Sándor MTNY Gimnázium és Alapiskola igazgatónője Csurkó Éva, a Zsizska utcai Magyar Óvoda igazgatónője Harangozó Katalin és a Szakkay József Szakközépiskola igazgatónője Matej Éva, előbb egy-egy rövid prezentációban mutatták be iskoláik jelenlegi helyzetét, majd sor került a nyílt beszélgetésre, kérdésekre. Nem volt egyszerű Vasik János, a Pátria Rádió szerkesztő-riporterének a feladata, aki a beszélgetést vezette, mert sokan, sok oldalról próbálták megközelíteni kérdéseikkel, javaslataikkal a találkozó témáját.

Legsürgetőbb megoldást az óvoda helyzete kívánja, melynek kapacitását növelni kell. Elhangzottak az eddigi lehetséges megoldások, mint pl. az óvoda épületének kibővítése, kihelyezett osztály nyitása a gimnázium épületében, de az elhangzottak alapján, egyik megoldás sem kivitelezhető. Az egyik legreménytelibb megoldás, egy az óvoda közelében lévő ingatlanban, két kihelyezett osztálynak a megnyitása, de a helyzetet nehezíti, hogy az épület felújításra szorul, s ez még vezethet némi bonyodalomhoz.

Élénk vitát váltott ki Albert Sándor véleménye, mely szerint, az óvodának, általános iskolának, gimnáziumnak és az ipariskolának egy közös iskolaközpontban kellene működnie. Ezt a megoldást a gimnázium utasította el a leghatározottabban. A folyamatos létszámcsökkenés, elszállásolás, épületkihasználtság, viszont megalapozottnak bizonyítja azt a tényt, hogy hosszú távú megoldásként ezzel a lehetőséggel is számolni kell/kellene. Szóba került még az iskolák közötti együttműködés javítása, melyre alkalmat nyújthatnak a kassai kulturális és szakmai események, a civil szervezetek rendezvényei, valamint a határon átnyúló programok.

A kerekasztal, a meghirdetett kétórás időtartamot bőven túllépte, de ez is azt bizonyítja, hogy van érdeklődés a kassai magyar oktatás iránt. Bizonyítja azt is, hogy van még mit megoldani, hogy vannak még témák, amikről beszélni kell. Találkozónk első lépése lehet egy olyan konstruktív tárgyalássorozatnak az oktatási intézmények valamint a szülők és a kassai szervezetek között, amely megnyugtatást adhat arra, hogy biztonságban tudhassunk gyermekeink oktatását Magyar nyelven az óvodától az egyetemig.

Soltész Zsolt
a Kassai Magyarok Fórumának elnöke
Zpä na obsah | Zpä na hlavné menu